UNDP, Türkiye’de deprem sonrası ekonomik toparlanmayı hızlandırmak için kadın girişimcilere yatırım yapıyor
UNDP, Türkiye’deki depremin ardından ekonomik toparlanmayı hızlandırmak için kadın girişimcilere yatırım yapıyor
Hibe desteği, Kahramanmaraş ilinde kadınlar tarafından yönetilen 257 işletmenin faaliyetlerini yeniden başlatmasına veya genişletmesine olanak sağladı.
Kahramanmaraş, 8 Kasım 2023 – Depremde ağır hasar gören Kahramanmaraş ilinde, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’ndan sağlanan ortalama 2 bin ABD doları tutarındaki nakdi hibe ile aralarında restoran, mağaza, tekstil firmaları ve eczanelerin de bulunduğu kadınlar tarafından yönetilen 257 işletme yeniden başladı veya faaliyetlerini genişletti. (UNDP). Türkiye’nin güneyinde 11 ili kasıp kavuran depremden dokuz ay sonra, UNDP ve Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO), yarım milyon kişiye ekonomik faaliyetlerin yeniden canlandırılması için hayati önem taşıyan mal ve hizmetleri sağlamak üzere işletmelerini yeniden faaliyete geçiren kadın girişimcilerin başarısını kutluyor. insanlar. bugün bu amaçla bir araya geldik.
Girişim, beyin sarsıntısı sonrası iyileşmeyi desteklemek için İsveç’in 15 milyon ABD Doları tutarındaki katkısıyla finanse ediliyor.
Yüzlerce yerel iş adamı ve İsveç’in Ankara Büyükelçiliği’nden bir heyetin katıldığı bugünkü etkinlikte konuşan UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, “Bu hibe programı, maddi destek sağlamanın ötesinde, kadınlar arasında topluluk ve dayanışma duygusunu güçlendirmeyi amaçlıyor. girişimciler. “Kadınların liderliğindeki işletmeleri desteklemek, bölgenin sürdürülebilir toparlanması ve ekonomik kalkınması açısından kritik önem taşıyor ve biz de UNDP olarak desteğimizi sürdürmeye kararlıyız.” dedi.
İsveç Büyükelçiliği Geliştirme Bölüm Şefi Nasrin Pourghazian, “Türkiye’deki kadın girişimcilerin gösterdiği dayanıklılık ve azim her türlü övgüyü hak ediyor. “Bu girişimin bir ortağı olarak İsveç, bölgedeki kadın girişimcilerin depremden sonra işlerini nasıl yeniden ayağa kaldırmakla kalmayıp aynı zamanda umut ve dayanıklılığın güçlü simgeleri haline geldiklerini ilk elden görmekten mutluluk duyuyor.” dedi.
UNDP’nin erken iyileştirme çalışmalarının bir parçası olan bu ortak girişim, en ağır yıkıma uğrayan dört ilden biri olan Kahramanmaraş’ta kadınların işlettiği 257 işletmeye toplam 550.000 ABD Doları tutarında mali destek sağladı. Hibe başvuruları, kadınlar tarafından işletilen ve en fazla 10 kişi çalıştıran işletmelere açıktı ve Ağustos ayı başında 35.000 TL (1.300 ABD Doları) ile 200.000 TL ortası (7.400 ABD Doları) arasında değişen hibeler dağıtıldı. Hibeden yararlananlar arasında küçük imalat şirketleri, mağazalar, restoranlar, eczaneler ve güzellik salonlarının yanı sıra mali müşavirler, emlakçılar, hukuk büroları ve servis danışmanları da yer aldı.
KMTSO Başkan Yardımcısı Hikmet Gümüşer, “Bugünkü olay, olumsuz koşullar karşısında güçlü ve kararlı duran kadın girişimcilerin özveri ve kararlılığını ortaya koyuyor. Başarılarını görmekten gurur duyuyoruz ve daha geniş bir iyileşmeye yol açacaklarını umuyoruz.” söz konusu.
Panelde hibe faydalanıcıları, UNDP’den aldıkları hibe ile işlerini yeniden başlatmak için gerekli makine veya hammaddeyi nasıl temin ettiklerini anlattı. Tekstil işletmecisi Esma Alagöz, hibe sayesinde yeni ekipman yatırımı yapabildi ve iş gücünü koruyabildi. Hibe sayesinde işini yeniden ayağa kaldırmakla kalmadı, depremden bu yana ihracat faaliyetlerini de kapsayacak şekilde genişletti.
Kahramanmaraş’taki kadın girişimcilere yönelik hibe programı, depremden etkilenen 11 ilin tamamını kapsayan, 10 milyon dolar bütçeli daha büyük bir UNDP hibe programının ilk adımıdır. UNDP, şu ana kadar gelen toplam 22.824 başvuruyu değerlendirerek Kasım ortasına kadar yaklaşık 4.500 küçük işletmeye hibe dağıtmayı planlıyor.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı