Haber

Deprem bölgesi için hayati uyarı: Yardımlar kesilmemeli

  • HABER 7 – ÖZEL

Kahramanmaraş depremleri tüm dünyayı şok etti. Devlet ve millet yaralarını sarmaya devam ederken, yardımların halka ulaştırılmasında en değerli aracılardan biri de sivil toplum kuruluşlarıdır.

Bu kurumlardan biri de Türkiye Gençlik Vakfı . Kahramanmaraş’ta Haber7grup sorularını cevaplamak TÜGVA Başkan Yardımcısı Fatih Yüksel, beyin sarsıntısı alanındaki çalışmalardan bahsetti.

Yüksel dışında; ASKON Kahramanmaraş Şube Müdürü Eskalen, AFAD çadırkent koordinatörü Özkalender, Azerbaycan Gönüllüleri ekip başkanı Aliyev ve Kızılay Palandöken Şube Müdürü Tatar.Haber7’ye bölgedeki son durumu anlattı.

YÜKSEL: “TÜM VATANDAŞLARIMIZA HİZMET VERİYORUZ”

8 gündür sarsıntı bölgesinde olduklarını belirten Yüksel; Çay, çorba, öğle yemeği, akşam yemeği, yiyecek, giyecek ve ilaç yardımı yaptıklarını söyledi.

Bugünlerde bağlantı kurmanın önemini vurgulayan Yüksel, gücü vatandaşa verdiklerini söyledi.

Haber7’nin sorularını yanıtlayan Yüksel, şunları söyledi:

“İlk günden itibaren çadırlarımızla vatandaşlarımıza hizmet vermeye başladık. Çadırlarımızda gıda yardımı öncelikle; Çay, çorba, öğle yemeği, akşam yemeği ve gece çayı olmak üzere tüm vatandaşlarımıza hizmet veriyoruz. İcathane tırımız burada. Tamamen afet uyum merkezine dönüştürdük. Arka tarafı bir güç noktasına çevirdik. İlk birkaç gün elektriğin olmaması ve telefonlar için şarj cihazı olmaması nedeniyle burada en az 200 kişiye hizmet verecek bir şarj noktası oluşturduk. Bunun dışında hijyen ekipmanları dağıtımımız devam ediyor.

“KIRMIZI KÖYLERE GİDİYORUZ”

“Çocuklarımızın ihtiyaçlarını ve ailelerin hijyen ile ilgili her türlü ihtiyaçlarını karşılamaya devam ediyoruz.

Gıda yardımı konusunda AFAD ve Kızılay ile koordinasyon halindeyiz. Özellikle TÜGVA Destek olarak köylerimize araç indiriyoruz. Vatandaşlarımızın isteklerini hazırlayıp en ücra köy de olsa ulaştırıyoruz.

“AZERBAYCAN TAKIMIYLA BİRLİKTE SAHADAYIZ”

“Bu süreçte güzellikleri de yaşadık. Azerbaycan’dan komşularımız geldi. Azerbaycan Gençlik Vakfı 100 kişilik yardım ekibiyle geldi. Onlar da tüm çalışmalarımıza destek oluyorlar. Köylerimize de gidiyorlar.

Meydanda çay dağıtıyoruz. Çocuklarımıza küçük hediyeler dağıtıyoruz.

“İLAÇTAN BAŞLAYAN MACERA”

“Tek ilaçla başlayan bir serüvenimiz vardı. Bir kaç ilaç ihtiyacımız olur diye getirdik. Baktık, kolilerde tarihi geçmiş ilaçlar görünmeye başladı. Eczanelerimiz de yardım göndermeye başladı. Hemen bir eczacı bulduk. doktorumuzu bulduk ve burada sağlık çadırı kurduk. Şu anda çok iyi hizmet veriyor. Doktorlarımız da dönüşümlü olarak geliyor. Vatandaşlarımızın ayakta tedavilerini karşılamaya başladık.”

ÇOCUKLARA ÖZEL İLGİ

“Süreç ilerledikçe eksiklikleri de gördük. Burada çocuklarımız karton modülle top oynuyorlardı. Çadır kurduk. Şu anda bütün çocuklarımız bir gönüllü psikologumuzla oyun oynuyor, hikaye okuyor. ve bir kadın aile koordinatörümüz bir çadırda güzel vakit geçirmeye başladılar.Bu şekilde tüm çalışmalarımız devam ediyor. Burada çocuklar etkileniyor. Özellikle hevesli kardeşlerimiz ortada bir çocuk görünce kucaktan kucağa koşuyorlar. Kendi evlatlarının hasretini, onların temiz yüzlerini görünce çok hoş bir ortam oluyor. Kargaşa ortamında çocukların da desteğe ihtiyacı olduğunu görüyoruz.”

“AZERBAYCANLI KARDEŞLERİM ÇOCUKLARIMIZLA İLGİLENİYOR”

“Gönüllülerimiz arasında psikolog kardeşlerimiz ve Azerbaycan ekibimizden psikologlar var. Oyun alanı kurduk. Psikologlarımız çocuklarımıza önerilerde bulunuyor. Yanında bir çadır daha kurup etkilenen ailelerimize manevi destek sağlayacağız. eğitimler devam edecek.”

“EKİPLER BİR GELİR BİR GİDİR”

TÜGVA il ekiplerinin sırayla bölgeye hizmet verdiğini belirten Yüksel, “Kocaeli ekibi geldi yoruldu. İstanbul ekibi geldi yoruldu. Şimdi burada Giresun, Gümüşhane ve Bayburt ekipleri var. Gelir gelmez görüşelim.Üç gün oturmak haram diyoruz.” dedi.

YÜKSEL ISITICI VE AYAKKABI HATIRASINI ANLATTI

TÜGVA Genel Başkan Yardımcısı Fatih Yüksel, kendilerinin de sorunları olduğunu vurgulayarak, “Biz sıradan şeyler yaşamıyoruz. Buradaki herkese sorun, kitap yazılır. Azerbaycan kümesinin çadırı kuruldu. Dün gece elektrikle ilgili bir sorun yaşadı. Bizden kablo istediler. Sözün ortasında küçük bir ısıtıcımız var onu da temin edemedik dedi. Biz konuşurken İstanbul’dan bir hayırsever çıktı. Isıtıcı getirdim ihtiyacın olursa dağıtır mısın dedi. Daha büyük. Tanrı bunu gönderiyor. Başka açıklaması yok. Adam da ‘Jeneratörünüz varsa jeneratör firmasıyız, ekipmanımız var’ demez mi? Abi gel dedim Bir jeneratör bozuldu. Tekrar tekrar oldu.

Bir amca için ayakkabı bakıyoruz. Baktık ve bulamadık. Çantalardan birini açtım, 25 numara yepyeni çocuk ayakkabıları var. Aklıma yazdım. 30-40 saniye geçti. Kamyon kapısı açıldı. 25 numara ayakkabın var mı dedi çocuğuyla geldi. Bu normal değil dedim. Al dedim, bu aslında senin. Vatandaşlarımız da çok değerli. Fakir zengin.

Çantanın üzerine abur cubur yazdı. 100 lira harcasa 2 torba doldurur. İçine simit ve çikolatalı gofret koydu. Ayrıca notlar da yazıyorlar. Bunlar depremzede kardeşlerimiz. Küçük çocukların yazıları. Hanım poşeti hazırladı ve üzerine çikolatalı gofret koydu. sahip olduğu anlamına gelir. O zaman çıkardım. Ablamızla birlikte bir çocuğumuz vardı. ona verdim

Aşçımızı buraya getiremezdik. Aşçımız olmadan yemek dağıtıyoruz. Vatandaşımız bize aşçı ayarlama fırsatı vermedi. Arayıp yemek dağıtmak istediklerini söylüyorlar. İlginç şeyler oluyor.

Vatandaşlar yaptıkları ve getirdikleri yemekleri dağıtıyor. Nohut ve iki çeşit çorba. Ne yaptığını söyledim? “Pişirip dağıttık, deprem oldum ama hiç boş durmuyorum, ne yapalım, oturup ağlayacak mıyız?” Gel dedim burası hijyenik değil burayı aldık hepsini buraya dağıttık” dedi.

ASKON MARAŞ ŞUBE MÜDÜRÜ İLK SAATLERDE NEDEN KOORDİNASYON YAPMADIĞINI AÇIKLADI

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Kahramanmaraş Şube Başkanı Abdullah Eskalen, depremin ilk saatlerinde yaşananları anlattı.

“İl saatlerinde büyük bir şok yaşandı. Telefon hatları kesildi. İlk şoktan sonra şehri hızlı bir şekilde dolaşmaya çalıştım ama bu neredeyse imkansızdı. Yıkılan çok sayıda bina vardı, yollar kapandı, insanlar sokaklardaydı. İlk saatlerde herkes o şokla birbirinin gözlerine bakıyordu. Herkes yardım bekliyordu ve çevre illerde büyük bir yıkım olduğu için Türkiye’nin dört bir yanından yardım gelmesine rağmen ilk başta koordinasyon sağlanamadı” diyen Eskalen, “AFAD ile kriz masası kurmaya çalıştık. il emniyeti, jandarma, iş dünyası ve STK’lar. ASKON olarak ilimizdeki lojistik merkezleri belirlemeye çalıştık. Özellikle iş makineleriyle ilgili bir çalışma yaptık, çünkü insanlar çaresizce enkaz altında kalan yakınlarını arama kurtarma ekibinden çok iş makinelerinin kurtaracağını düşünüyorlardı. İlk arama kurtarma profesyonel ekipler tarafından yapılmalıdır. Türkiye’nin dört bir yanından iş makineleri yağdı. Şubelerimizden gelen iş makinelerini hızlı bir şekilde arama kurtarma ekibinin bulunduğu enkaza yönlendirdik. Uyum konusunda herhangi bir sorun yaşanmaması adına bu bilgileri hızlı bir şekilde AFAD’ın uyum merkezine ilettik. Sosyal medyadan yaptığımız davetlerle ihtiyaç duyulan noktaları belirlemeye çalıştık. ASKON Genel Liderimiz Orhan Aydın depremin ardından hızla bizimle iletişime geçti ve yardımın düzenlenmesini planladık. AFAD’a yardımcı olmak için iş dünyasının adını taşıyan yardım tırlarına merkezler kurduk. Bu merkezlerden muhtarlarla iletişime geçerek motosikletli ve arazici arkadaşlarımızla yardımları köylere ulaştırdık.

İlk saatlerde koordinasyon eksikliğinin sebebini anlatan Eskalen, şunları söyledi: Mesela afet planlamasında Kahramanmaraş’ta bir afet olduğunda Malatya’dan buraya gelecekler. Ancak diğer vilayetlerde de yıkım olduğu için bu daha da zorlaştı.” söz konusu.

Maraşlıların bir kısmının şehri terk ettiğini, geri kalanların ise otomobil ve çadırlarda yaşadığını anlatan ASKON Maraş Şube Müdürü, “Depremin şok etkisi yavaş yavaş geçiyor. Evini ve işini kaybeden insanlar bundan sonra ne olacak diye sormaya başladı. Köylerimizde yem işkencesi olduğunu duyuyoruz. Tek katlı köy evlerinde yaşayan vatandaşlarımız bile korkudan botları ve kıyafetleriyle uyuyor. İlk zamanlar çok yardım geliyordu ama şimdi görüyoruz ki bu tırlar azalıyor. Şu an ihtiyacımız olanın geri dönüşünü birkaç hafta sonra daha net göreceğiz. Belli ki çok uzun bir süreç olacak. Depolarda çalışmalar var ama bu önümüzdeki haftalarda yetersiz kalabilir. Yardımların planlı ve sürekli olarak gelmesi çok önemli” dedi.

Kentsel dönüşümün daha hızlı yapılabileceğini belirten Eskalen, “Devletimiz kentsel dönüşüm konusunda büyük çaba harcıyor ama biz daha hızlı olabilir miyiz? -Evet. Buranın bir yerlisi olarak biliyorum ki; herkes merkezdeki o binaların bir depremde yıkılacağını biliyordu, halk kendi aralarında bunu konuşuyordu. Ben de inşaat işindeyim, yeni binaların yıkılma sebebi büyük ihtimalle kolonlarıyla ilgili süreçlerdir diyebilirim. “Bir sütun üzerinde küçük bir işlem yaptığınızda, tüm binanın statik stabilitesi değişir” dedi.

AZERBAYCAN EKİBİ HALKIMIZ İÇİN ÖZENLE ÇALIŞIYOR

Maraş’ta TÜGVA ile koordineli olarak halkımızın yardımına koşan Azerbaycan İhale Kuruluşları Lideri Vügar Aliyev, “Bugün dördüncü gün. Türk kardeşlerimizin her zaman yanındayız. Buraya Türk kardeşlerimiz için geldik. Bizim ölümsüz bir dostluğumuz var. Her zaman yanındayız. TÜGVA ile çalışıyoruz. Gıda yardımı yapıyoruz. Azerbaycan’dan getirdiğimiz kuru mamayı da dağıtıyoruz.”

Vügar Aliyev, “İki tır yardım getirdik. Yardım her dört ila beş günde bir getirilir. Buradan Türk halkına geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Bu gibi durumlar kardeşliğimizi kuvvetlendiriyor.”

AFAD ÇADIRKENTİNDE ÇOCUKLAR İÇİN ÖZEL TEMELLER YAPILIYOR

Kahramanmaraş Stadı’nda kurulan AFAD çadırkentinin uyumlaştırılmasına yardımcı olan Ankara AFAD Gönüllüsü Soner Özkalender, “İlk dakikadan itibaren çok hızlı bir şekilde çadırlarımızı kurduk. İşte acil durumlar için yapılan çadırlarımız. Şu anda arkadaşlarımız yangın tehlikesi nedeniyle bazı çadırları zorla kaldırıyorlar. Şu anda 337 çadırımız var, bunu 280’e indireceğiz. 3 bin vatandaşımızı ağırlıyoruz. Yiyecek ve içecek temininde bir sıkıntımız yok. Sağlık Bakanlığımızın çadırı, Diyanet İşleri Başkanlığımızın çadırı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımızın kütüphanesi ve çocuk çadırı bulunmaktadır. Isınma sorununu da çözdük. Çadırlarımız çok yakın olduğu için yangın tehlikesi var. Tüm çadırlarımıza katalitik koyduk. AFAD gönüllüleri olarak sahada 50’ye yakın, enkaz başında da 50’ye yakın arkadaşımız var.”

KIZILAY MARKET GİBİ ŞUBELER

Kızılay Şube Başkanı Muhammet Tatar, Kahramanmaraş’taki yardım çalışmaları hakkında Haber7’ye bilgi verdi. Kızılay’ın yardım noktalarında süpermarket gibi faaliyetler yürüttüğünü belirtti.

Muhammet Tatar, “Aslında burada bir felaket var. Büyük bir yıkım var. Yardım noktalarımızı adeta süpermarkete çevirdik. İhtiyaç sahiplerine yiyecek ve içecek yardımı yapıyoruz. Hastalara bilinen reçeteli ağrı kesiciler ve soğuk algınlığı gibi ilaçlar sağlıyoruz. Bandaj, dezenfektan gibi hijyen malzemelerini isteyenlere ulaştırıyoruz. Arama kurtarma ekiplerine eldiven, bere, baret, maske gibi ekipmanları ulaştırıyoruz. Isıtıcı olarak elektriğin olduğu yerlere elektrikli soba, elektrik olmayan yerlere ise odun sobası gönderiyoruz. Yanlarında yakacak odun da veriyoruz. Şu ana kadar 4,5 ton odun dağıttık.” söz konusu.

Tatar, “Kızılay’ın bölgede 3 deposu var. İhtiyaçlar depolarımıza geliyor. Yardım noktalarımızın ihtiyaçlarına göre anlık dağıtım yapılmaktadır. Gelen tüm taleplere göre hızlı bir koordinasyon sağlıyor, o gün tedarik ediyor ve ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyoruz. Kimin bir isteği varsa gelir bize söyler. Yiyecekse, aklınıza ne geliyorsa, akaryakıtsa, aklınıza ne geliyorsa… Yarım saatte buraya gelen 4-5 tır ile anlık ihtiyaçlar anında karşılanıyor.” dedi.

DEPREM MAĞDURLARINA 3 SAAT UYKU İLE KESİNTİSİZ HİZMET

Sadece 3 saat uyku ile görev başında olduklarını belirten Tatar, her Kızılay noktasında günde 10 bin bardak çay ikram edildiğini söyledi.

Başkan Muhammet Tatar, Haber7’ye açıklama yaparken, bir vatandaş ilaç istediğinde konuyla ilgilenerek ilaç sorununun çözülmesini sağladı.

KAYNAK: HABER7

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
Mehterçeşme Escort
Mithatpaşa Escort
Emirgan Escort
Koza Escort
Elbasan Escort
Yeşilkent Escort
Asmalı Mescit Escort
Yeniköy Escort
Beştelsiz Escort
Tepeüstü Escort
Güzelyurt Escort
Osmanköy Escort
Kaleiçi Escort
Orhanlı Escort
Kadımehmet Efendi Escort
Karamandere Escort
Atikali Escort
Namık Kemal Escort
Adem Yavuz Escort
Belgrat Escort
Ataköy Escort
Kartaltepe Escort
Göksu Escort
Harmantepe Escort
Saraç İshak Escort
Bıçkıdere Escort
Caferağa Escort
Mevlana Escort
Odayeri Escort
Yeniköy Escort
Esenyalı Escort
Kestanelik Escort
Molla Fenari Escort
Küçükçekmece Escort
Cemil Meriç Escort
Yazımanayır Escort
Mustafa Kemal Escort
Emniyettepe Escort
Nuripaşa Escort
Dumlupınar Escort
Aşık Veysel Escort
Alibahadır Escort
Kalfa Escort
Madenler Escort